Jobba som advokat i Göteborg

Hitta lediga jobb som advokat i Göteborg?

Är du på jakt efter att hitta lediga jobb som advokat i Göteborg har du hittat helt rätt. Här delar vi med oss av hemsidor som samlar lediga advokat-jobb i Göteborg (och över hela Sverige), tips till dig som ska söka jobb och svarar på vanliga frågor. Ta del av allt nedan!

Hitta lediga advokat-jobb i Göteborg

Om du letar nya uppdrag eller kanske är redo att ge dig ut på arbetsmarknaden för att jobba som advokat i Göteborg kan vi rekommendera hemsidan Advokatjobb.se som samlar lediga advokat-jobb i Göteborg med omnejd. Det här är en sida som är nischad på just jobb för advokater, så att du enklare ska kunna hitta vad du letar efter. Du kan bläddra bland alla lediga tjänster som finns ute på sidan nu eller söka på ett specifikt företag, sektor eller jobbtitel för att enkelt kunna hitta det du letar efter.

Hitta lediga jurist-jobb i Göteborg

Om du är utbildad jurist och vill hitta lediga jurist-jobb i Göteborg vill vi tipsa om Advokatjobb.se som listar mängder av lediga jobb för jurister i Göteborgsområdet. Det här är en sida som enbart fokuserar på advokat- och jurist-jobb, vilket gör att du enkelt kan hitta ditt nya drömjobb. Bläddra bland lediga tjänster i listan eller sök på en specifik jobbtitel, sektor eller företag på ett smidigt sätt och hitta det du letar efter på ett snabbt och enkelt sätt.

4 tips för att söka jobb som advokat

Om du ska söka jobb som advokat har vi här samlat våra bästa tips för dig. Vi delar bland annat med oss av exempel på vad som bör finnas med i din ansökan och hur du ska tänka när du skriver din ansökan!

01 Inled din ansökan med din erfarenhet

Inled din jobbansökan med att berätta om din erfarenhet. Beskriv vad du arbetat med tidigare, på vilket företag och exemplifiera gärna vad du tillförde på din tidigare arbetsplats samt hur du kan ta med dig detta in i den här tjänsten som du nu söker och vad du kan bidra med på den här arbetsplatsen. Försök fånga rekryterarens intresse med något som utmärker dig från övriga sökande! Har du inte haft en anställning tidigare kan du istället fokusera på en praktikplats du haft.

02 Lyft sedan fram din utbildning

När du söker jobb som advokat är det väldigt viktigt att du får med din utbildning, så rekryteraren ser att du har genomgått en fullständig utbildning och att du har tagit din advokatexamen genom Sveriges advokatsamfund. Du bör helt enkelt visa att du är berättigad tjänsten du söker. Om du inte får med detta kommer du garanterat få avslag på din ansökan, då det är en grundförutsättning att du har en advokatexamen för att få jobba som advokat.

03 Använd ett korrekt språk

Det är viktigt att du ger en seriös bild av vem du är och kanske framförallt hur du skulle agera på arbetet, och detta börjar alltid med språket i din jobbansökan. Tänk på att använda ett korrekt språk med korrekta meningsuppbyggnader och ordval, att tänka igenom dina formuleringar en extra gång och att alltid korrekturläsa din ansökan innan du skickar iväg den – för om rekryteraren märker att din ansökan är full av stavfel och att du använder ett inkorrekt språk, kommer hen troligtvis inte få ett speciellt bra första intryck av dig, vilket kan vara avgörande för att hen ska höra av sig till dig för en arbetsintervju.

04 Skriv unika ansökningar för varje tjänst du söker

När man söker jobb är det vanligt att man söker flera tjänster samtidigt eller inom en kort tid, och vad många då gör fel är att de använder samma jobbansökan till flera olika tjänster – så här har du möjlighet att skapa dig försprång. Självklart kan du återanvända mycket, men tänk på att göra en noggrann bakgrundskoll av platsen du söker jobb hos och att försöka anpassa din ansökan så mycket som möjligt för den specifika platsen. Då kommer rekryteraren märka att du lagt ner tid på din ansökan och att du verkligen vill ha det här jobbet!

Vanliga frågor

Nedan svarar vi på vanliga frågor om hur det är att jobba som advokat och vad som krävs för att bli advokat med mera.

Enligt allastudier.se tjänar en advokat:

  • Medellönen för män och kvinnor: 50 300 kr/månad
  • Medellönen för kvinnor: 46 500 kr/månad
  • Medellönen för män: 55 800 kr/månad

För att bli advokat måste du först ta juristexamen vid ett universitet, vilket innebär ungefär cirka fem års utbildning. Därefter krävs minst tre års praktiskt kvalificerad juridisk verksamhet, exempelvis genom att arbeta som biträdande jurist på en advokatbyrå. Sedan måste du slutföra en advokatexamen, vilket är en utbildning som avslutas med muntlig examination.

När du genomfört alla dessa delar kan du ansöka om inträde i Advokatsamfundet.

Läs mer på advokatsamfundet.se.

En advokat har ofta i uppdrag att försvara någon som är misstänkt för brott, men arbetsuppgifterna kan också innebära att tolka och granska avtal.

Arbetsuppgifterna varierar beroende på vilket arbetsområde man väljer att jobba inom, då advokater kan jobba inom flera olika arbetsområden, som exempelvis brottmål, familjerätt, migrationsrätt eller socialrätt.

  • För att bli advokat måste du ha en juridisk utbildning i grunden. Detta innebär att du behöver fem års juridisk utbildning och juristexamen vid universitet
  • Minst tre års tjänstgöring inom praktiskt kvalificerad juridisk verksamhet (exempelvis arbeta som biträdande jurist på en advokatbyrå, vid egen juridisk byrå eller motsvarande)
  • Medlem i advokatsamfundet. När du uppfyllt de två övre kraven måste du ansöka om inträde i advokatsamfundet.
  • Ta advokatexamen. Läs mer på advokatsamfundet.se.

Gymnasium

På gymnasienivå är det bra att välja någon av följande program om du vill bli advokat, då dessa program ger dig behörighet för att senare kunna söka till Juristprogrammet:

  • Ekonomiprogrammet
  • Estetiska programmet
  • Naturvetenskapsprogrammet
  • Samhällsprogrammet
  • Humanistiska programmet

Läs mer på Gymnasium.se.

Högskola/universitet

På högskole-/universitetsnivå ska du läsa Juristprogrammet på 4,5 år.

För att ha behörighet att söka juristprogrammet krävs:

Grundläggande behörighet + Historia A, Samhällskunskap A eller: Historia 1b/1a1+1a2, Samhällskunskap 1b/1a1+1a2

Läs mer på Framtid.se.

Vad är skillnaden mellan jurist och advokat?

Enkelt förklarat kan man säga att skillnaden mellan en jurist och en advokat är:

  • En advokat måste ha genomfört alla nödvändiga utbildningar samt ha blivit invald i Advokatsamfundet och ha en advokatexamen (läs mer om detta ovan).
  • En jurist kan egentligen vem som helst kalla sig som genomfört en juristutbildning. Detta innebär att alla advokater är jurister, men alla jurister kan inte kalla sig advokater, eftersom de inte har alla kvalifikationer som krävs för att få kalla sig advokat.